Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Bułeczki mogą być słodkim dodatkiem do kawy lub alternatywą dla II śniadania.

Składniki

  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Drożdże 50 gram
  • Ciepłe mleko 0,5 szklanki
  • Margaryna 0,5 kostki
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier 5 łyżek
  • Rabarbar

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i dodajemy odrobinę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-25 minut, aby zaczęła rosnąć.

  2. W rondelku roztapiamy margarynę i odstawiamy ją do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy zaczyn drożdżowy oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy z tego ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Z każdej z nich robimy kulkę i kładziemy ją na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie kulkę spłaszczamy, robiąc lekkie wgłębienie w środku. Rozkładamy na cieście pokrojony na kawałki rabarbar (można posypać go cukrem lub kruszonką). Postępujemy tak z każdą częścią ciasta. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 19 maja 2016
Cudowne drożdżówki <3
GREGORHSPEED 19 maja 2016
Dzięki za przypomnienie :P Pycha drożdżówki. W weekend popełnię :P <3
Składniki
  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Drożdże 50 gram
  • Ciepłe mleko 0,5 szklanki
  • Margaryna 0,5 kostki
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier 5 łyżek
  • Rabarbar
Składniki