Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z powideł śliwkowych, to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7345
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 167
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 191
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7345
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 167
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 191
Składniki
1. Mleko lekko podgrzewam, do miski kruszę drożdże, wsypuję cukier i wlewam stopniowo mleko, mieszam, żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcia. 2. Do większej miski wsypuje mąkę, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut. 3. Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat i rozwałkowuję ciasto na prostokąt 45 cmX30 cm.
4. Smaruje cienko powidłami, zwijam w roladę i przyciskam drewnianą łyżką.
5. Żółtko ze śmietaną mieszam i smaruję wierch rolady, kroję ją na 4 cm plastry i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. 6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
7. Gotowe. 8. Smacznego.