Drożdżówki z powidłami

Drożdżówki z powidłami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne i łatwe zakręcone drożdżówki z powidłami . Ciasto jest delikatne i smaczne również na drugi dzień.

Składniki

  • Na około 10 drożdżówek:
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 dag masła
  • 1 szczypta soli
  • ½ słoika powideł (100-150 g)
  • Szklanka 200ml

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
    Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Połowę rozwałkowanego ciasta smaruję od dłuższej strony powidłami

  2. i przykrywam nieposmarowaną częścią ciasta. Złożone ciasto kroję na paski o szerokości 4 cm, jeden koniec przytrzymuję, a drugi skręcam dwa razy. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie smaruję je roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut, aż się zarumienią.

  3. Gdy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (26)

fafiatko 06 stycznia
Ale pysznie wygladaja! Domowe drozdzowki to i pare dni sa swieze.
Maudie 06 stycznia
Jak malowane!Pyszne,domowe,najlepsze:))))
ErJot 07 stycznia
Kusząco się prezentują:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na około 10 drożdżówek:
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 dag masła
  • 1 szczypta soli
  • ½ słoika powideł (100-150 g)
  • Szklanka 200ml
Składniki