Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, proste i puszyste bułeczki z polewą czekoladową.
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 887
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 34
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 77
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 63
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 887
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 34
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 77
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 63
Składniki
Drożdże rozcieram z mąką i zalewam ciepłym mlekiem. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Jaja ucieram z solą i cukrem na puszystą, jednolitą masę. Do jajecznej masy wlewam zaczyn i dodaję mąkę. Zagniatam gładkie ciasto. Masło roztapiam w rondelku, a następnie studzę. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wlewam masło do ciasta. Całość zagniatam do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu.
Z ciasta robię wałeczki, a następnie zwijam w płaskie ślimaczki. Tak uformowane drożdżówki układam na wyłożonej papierem blaszce i przykrywam bawełnianą ściereczką. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 45 minut. Wyrośnięte drożdżówki piekę około 25 minut w 180 stopniach C. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam nią drożdżówki zaraz po upieczeniu.