Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z piaskową kruszonką"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Składniki
Drożdże kruszę, dodaję łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, rozcieram. Dodaję 100 ml letniego mleka, mieszam. Przykrywam, odstawiam na 10-15 min do wyrośnięcia. Resztę składników łączę i dodaję zaczyn. Wyrabiam gładkie ciasto (gdy jest zbyt rzadkie, dosypuję troszkę mąki). Odstawiam na ok. godz. pod przykryciem, aby urosło.
Ciasto znów zagniatam, formuję wałek i kroję go na 10-12 części, podobnie jak kopytka. Każdą cześć lekko rozwałkowuję, żeby powstał placek i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między plackami zostawiam odstępy. Ponownie odstawiam ciasto (na kilka minut), po czym dnem szklanki wyciskam wgłębienie na środku każdego placka. Dno szklanki warto zanurzyć w mące przed zrobieniem wgłębienia, wtedy ciasto nie przykleja się do szklanki.
Robię kruszonkę. Mieszam łyżką, a następnie rozcieram ciasto w palcach, żeby kruszonka była drobna.
Placki na brzegach smaruję roztrzepanym jajkiem, na środku układam cząstki truskawek i posypuję kruszonką. Drożdżówki piekę na złoty kolor 20-30 min w temp. 190oC. Po upieczeniu studzę je na kratce.
120 min • Porcja ok. 290 kcal • Koszt porcji 60 gr • Przepis na 10-12 sztuk.Źródło: Kobieta i życie