Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze najlepsze te domowe! Idealne z sezonowymi owocami. Zapisujcie przepis i koniecznie do wykonania. Ekstra na wynos do pracy czy na wycieczkę
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 151
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 151
Składniki
Przygotuj kruszonkę do bułek. Umieść w misce mąkę, cukier oraz mocno schłodzone, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzyj palcami tak, by powstały drobne grudki. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki.
Przygotuj zaczyn drożdżowy. Podgrzej mleko do około 40°C. Wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Przykryj zaczyn bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Resztę mąki połącz z wyrośniętym zaczynem. Dodaj jajko i wyrób mikserem z hakami na jednolite ciasto. Podczas miksowania dodaj płynne, przestudzone masło.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny – do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Wykrój z niego kółka, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Nagrzej piekarnik do 180°C. W każdej bułce wykonaj wgłębienie i wypełnij je owocami.
Brzegi bułek posmaruj mlekiem. Oprósz bułki kruszonką i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut.