Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki które zawsze się udają. Są przepyszne, mięciutkie, pyszne!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 534
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 274
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 534
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 274
Składniki
Kostkę drożdży posypać cukrem by się rozpuściły. Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy miękkie masło, jaja, cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto, posypujemy je lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Dzielimy ciasto na cztery równe części. Rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy po całości makiem, zwijamy jak roladę, kroimy na równe kawałki. Każdy kawałek przez środek przyciskamy troszonkiem z łyżki drewnianej by uformować bułeczkę. Każdą bułkę można posmarować roztrzepanym jajem, posypać kruszonką, lub po upieczeniu polukrować. Ja osobiście nie lukruję, by nie przesadzać z ilością cukru. Piec 250min w 180-ciu stopniach.