drożdżówki z dżemem jakim lubisz

drożdżówki  z dżemem jakim lubisz
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anulka08
drożdzówki można nadziewac dowolnym dżemem lub owocami. Jabłka, wiśnie, czekolada.

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej tortowej, 250 ml ciepłego mleka 3,5 dag świeżych drożdży 3 łyżki cukru,2 jajka, szczypta soli 10 dag masła
  • kruszonka:Cukier puder 3 łyżki, mąka 3 łyżki, masło 2 łyżki.
  • dzem dowolny około 200 ml.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej.

    Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

    W tym czasie do miski przesiać przez siteczko resztę mąki. Dodać resztę cukru, szczyptę soli i jajka. Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i wlać resztę letniego mleka. Wyrobić ciasto przez kilka minut. Na koniec dodać bardzo miękkie masło i dalej wyrabiać. aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

  2. kruszonka/ wszstkie składniki chwilę przecierać w palcach tak aby powstała kruszonka, nie zagniatać.

    z przygotowanego ciast robić bułeczki w/g uznania małe lub większe, u mnie wolimy małe. nadziewać dzemem i układą na blaszkę,odczekać aż podrosną,posmarowac białkiem, lub mlekie i posypać kruszonką . piec w 180 stop. na złoty kolor.

Składniki
  • 35 dag mąki pszennej tortowej, 250 ml ciepłego mleka 3,5 dag świeżych drożdży 3 łyżki cukru,2 jajka, szczypta soli 10 dag masła
  • kruszonka:Cukier puder 3 łyżki, mąka 3 łyżki, masło 2 łyżki.
  • dzem dowolny około 200 ml.
Składniki