Drożdżówki z cynamonem

Drożdżówki z cynamonem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MojaBasia
Pyszny przepis na aromatyczne drożdżówki z cynamonem

Składniki

  • 250 g Mąki Basi Tortowej
  • 5 g drożdży świeżych
  • 80 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 60g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 jajo do ciasta i 1 do posmarowania bułek
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży, 1 łyżki mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn. Pozostałe składniki dodajemy do mąki i łączymy razem z zaczynem. Uwaga: nie sypiemy soli na drożdże. Wyrabiamy lekkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie odgazowane ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonem i grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut.

Składniki
  • 250 g Mąki Basi Tortowej
  • 5 g drożdży świeżych
  • 80 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 60g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 jajo do ciasta i 1 do posmarowania bułek
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki