Drożdżówki z cynamonem

Drożdżówki z cynamonem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: KateGotuje
Zawijane domowe bułeczki z cynamonem

Składniki

  • 370 g mąki
  • 50g drożdży
  • 50g cukru
  • 100 ml mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170g masła
  • 1,5 łyżki cynamonu wymieszane z 1/4 szklanki brązowego cukru
  • dodatkowo: jajko do posmarowania wierzchu ciasta; roztopione masło do posmarowania, serek kanapkowy, sok z cytryny oraz cukier p

Przygotowanie

  1. Rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
    Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać przez około 10 minut .
    Następnie dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając ok. 10 minut. Mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się od ręki i boków miski.
    Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości ok. 0.75 - 1 cm (o wymiarach około 27 x 33 cm), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło.
    Rozciągnięte ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem.
    zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 plastrów. Ułożyć je na 2 blachach i odstawić na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.
    .

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
    Lukier: serek kremowy kanapkowy (naturalny) utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i odrobiną roztopionego masła. Posmarować drożdżówki

    Smacznego :)

Składniki
  • 370 g mąki
  • 50g drożdży
  • 50g cukru
  • 100 ml mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170g masła
  • 1,5 łyżki cynamonu wymieszane z 1/4 szklanki brązowego cukru
  • dodatkowo: jajko do posmarowania wierzchu ciasta; roztopione masło do posmarowania, serek kanapkowy, sok z cytryny oraz cukier p
Składniki