Drożdżówki z budyniem i ananasem

Drożdżówki z budyniem i ananasem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Domowy budyń i świeży ananas, polecam :)

Składniki

  • 540 g. mąki pszennej
  • 60 g. cukru
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 70 g. masła
  • Domowy budyń
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią.
  • 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru, jeżeli damy cukier waniliowy, redukujemy do dwóch łyżek cukru.
  • płaska łyżka masła
  • Dodatkowo 1/4 świeżego ananasa

Przygotowanie

  1. Z podanych składników na ciasto drożdżowe, wyjdzie 12 dużych okrągłych drożdżówek.

    Cukier rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Wkruszyć drożdże i dodać 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Masło roztopić i odstawić.

    Wyrośnięty zaczyn wlać do przesianej mąki, wbić jajko. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Pod koniec wyrabiania, stopniowo wlewać chłodne, roztopione masło.
    Gdy ciasto wchłonie masło, kończymy ugniatanie.
    Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.
    Trwa to zazwyczaj 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie lekko odparowujemy ciasto. Dzielimy na dwanaście równych kawałków.
    Za pomocą wałka tworzymy okręgi. W środku każdego, dnem szklanki robimy wgłębienia.
    W środek wgłębień kładziemy budyń i ananasa.

    Pieczemy 20 minut w 160* C- grzanie dół bez termoobiegu.

  2. Budyń;

    2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrami. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe mleko z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Do gotującego mleka, należy wlać rozrobione składniki. Gotować dwie minuty, mieszając.

Komentarze do przepisu (4)

grazka950 19 marca 2018
akurat do popołudniowej kawki,duży kciuk i zabieram :)
Dolcevita-in-my-kitchen 19 marca 2018
Pysznosci, uwielbiam drozdzowki, a jeszcze ten ananas...marzenie :-)
Docherro 19 marca 2018
Mmmmm..ale pycha narobiłaś mi smaku:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 540 g. mąki pszennej
  • 60 g. cukru
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 70 g. masła
  • Domowy budyń
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią.
  • 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru, jeżeli damy cukier waniliowy, redukujemy do dwóch łyżek cukru.
  • płaska łyżka masła
  • Dodatkowo 1/4 świeżego ananasa
Składniki