Drożdżówki z borówkami

Drożdżówki z borówkami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: jolao
Domowe drożdżówki i szklanka ciepłego mleka, cóż może być lepszego, gdy siedzi się w domu...

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 15 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 150 g borówek
  • Kruszonka:
  • 15 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • trochę mleka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
  • biały lukier (cukier puder + mleko lub cukier puder + sok z cytryny)

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować.

    W tym czasie pozostałe mleko podgrzewamy z resztą cukru i masłem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy.

    Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże, jajka i wystudzone mleko z masłem.

    Dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 - 2 godziny).

    Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 bądź 6 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kawałku ciasta dnem szklanki robimy wgłębienie, które wypełniamy borówkami.

    Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia.

    W międzyczasie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach.

    Wyrośnięte drożdżówki smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką.

    Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu polewamy białym lukrem.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 25 marca
Pyszności!Porywam jedną do kawki:)
Składniki
  • Ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 15 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 150 g borówek
  • Kruszonka:
  • 15 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • trochę mleka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
  • biały lukier (cukier puder + mleko lub cukier puder + sok z cytryny)
Składniki