Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe z masą serowo-orzechową polane lukrem i posypane skórką pomarańczową.
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 70
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 76
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 70
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 76
Składniki
Porcja na 4 drożdżówki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mieszamy z pozostałymi składnikami na bułeczki i zagniatamy, aż masa będzie elastyczna. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Masa: Twaróg ugniatamy widelcem. Nie trzeba go mielić. Mieszamy z cukrem, rumem, orzechami, przyprawą i aromatem.
Sposób zawijania drożdżówek zaczerpnęłam z bloga najlepszesmakolyki. Jest bardzo prosty, a bułeczki wychodzą śliczne. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy do masą serowo-orzechową i zwijamy w rulon. Rulon tniemy na pół (nie do samego końca). Końcówki zaplatamy. Zaplecione ciasto układamy w wianuszek. Zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Cukier ucieramy z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym polewamy drożdżówki po wystygnięciu. Na końcu posypujemy skórką pomarańczową. Po zastygnięciu lukru drożdżówki są gotowe do jedzenia.