Drozdzowki

Drozdzowki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tatiana
Nadaja sie na sniadanie i deser:)

Składniki

Przygotowanie

  1. Ten przepis to ok 20 szt drozdzowek. Drozdze pokrusz,rozpus w polowie mleka dodaj po 1 lyzce cukru i maki-wymieszaj.Przykryj odstaw na 15 min. Pozostala make przesiej wymieszaj z 6 lyzkami cukru i 1 cukrem waniliowym.Dodaj zoltka,reszte mleka,rozczyn z drozdzy.Wlej stopione i ostudzone maslo,wyrob gladkie i niezbyt geste ciasto.Odtaw na 30 min.Gdy wyrosnie ponownie wyrob i znowu odstaw jeszcze na 30 min.Przygotowane ciasto pokroj na ok 20 kawalkow i formuj kulki,a potem rozplaszcz jak bukeczka i posmaruj jajkiem. Przygotuj nadzienie. Twarog zmiksuj na gladka mase z cukrem pudrem ,calymi jajami,cukrm waniliowymMozna dodac rodzynki do sera. Rozloz na drozdzowkach.Piec 20 min w 180 st. Po upieczeniu ostudz i polukruj. Lukier Pol szkl.cukru pudru i pol cytryny wymieszaj ,polukruj

Komentarze do przepisu (2)

Mateusz15 01 grudnia 2008
Muszę przyznać, że jest to bardzo fajny przepis i jeśli nie wypróbuję go w weekend to zwariuje :) Mam tylko... Czytaj całość »
Muszę przyznać, że jest to bardzo fajny przepis i jeśli nie wypróbuję go w weekend to zwariuje :) Mam tylko jedno pytanie: twaróg mam zmiksować rozdrabniaczem (taki jak jest z zestawie z mikserem), czy maszynką do mięsa. Proszę o odpowiedź. Przepis oceniam na PIĘĆ GWIAZDEK.
tatiana 03 grudnia 2008
ja miksuje ser zawsze rozdrabniaczem 2 razy by byla masa gladka,bo nie lubie grudek:)
Składniki
Składniki