Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżówka z budyniem"
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 123
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 123
Składniki
Ciasto: Przygotowujemy <a href="http://przepisy.swiatkobiety.pl/ciasta-desery/news-pulchne-ciasto-drozdzowe,nId,1916167" target="_blank">według rady Hanny Szymkiewicz. </a>
Nadzienie: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Odrywamy po kawałku i toczymy wałeczki o średnicy około 1 cm i długości 25-30 cm. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skręcamy po dwa wałeczki, nadając im kształt ślimaka. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
W środku każdej drożdżówki robimy, np. dnem szklaneczki, wgłębienie, które wypełniamy budyniem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i na 40 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej sztuki około 1,30 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 284 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 7,2 g/Węglowodany 48 gŹródło: Rewia