Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżówka z brzoskwiniami"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 119
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 122
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22684
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 119
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 122
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22684
Składniki
Do garnka wlej mleko, dodaj 10 dag masła. Podgrzewaj, aż masło rozpuści się, przestudź je. Do miski wsyp 3 szklanki mąki, drożdże oraz 5 dag cukru. Wbij 1 jajko i powoli dolewając mleko z masłem, zagniataj ciasto. Kiedy zacznie odstawać od ścianek miseczki przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
W tym czasie blachę posmaruj tłuszczem, lekko oprósz mąką. Brzoskwinie wyjmij z zalewy. Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Śmietanę utrzyj z 3 łyżkami cukru, 3 jajkami oraz proszkiem budyniowym. Pozostałą mąkę wymieszaj z migdałami, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj ostatnie jajko. Zagnieć kruszonkę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.
Blachę wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Rozłóż na nim cząstki pomarańczy i brzoskwinie (wypukłą stroną do góry). Polej śmietaną z jajkami i budyniem. Wierzch posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz około 45 minut.Źródło: Naj