Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżówka śliwkowa z marcepanową kratką"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3081
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 222
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3081
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 222
Składniki
Masło stop, wystudź. Mleko lekko podgrzej, zdejmij z ognia. Do mleka wkrusz drożdże. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 5 łyżek cukru, cukier waniliowy, jajko oraz mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlej przestudzone masło. Naczynie z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
W tym czasie śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Blachę wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Rozłóż na nim śliwki. Owoce posyp 5 łyżkami cukru oraz cynamonem. Piecz ok. 35 minut w temp. 200 st.
Marcepan utrzyj z białkami. Domieszaj mielone migdały i resztę cukru. Masę przełóż do szprycy. Wyciśnij ozdobną kratkę na wierzch placka. Piecz go jeszcze ok. 15 minut.Źródło: Tina