Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowiec z rabarbarem"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 695
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 678
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1580
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4845
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 695
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 678
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1580
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4845
Składniki
110 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 15 porcji
Robię zaczyn: drożdże zalewam mlekiem, wsypuję po łyżce cukru i mąki, odstawiam do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Ciasto: do zaczynu dodaję resztę mąki, rozkłócone jajka, pozostały cukier oraz rozpuszczone, a następnie schłodzone masło. Wyrabiam ciasto, przykrywam je ściereczką i odstawiam na ok. 30 min, by wyrosło.
Kruszonka: zagniatam masło z cukrami i mąką. Rabarbar kroję w kawałki, mieszam z cynamonem.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, rozkładam na nim ciasto. Jego wierzch smaruję jajkiem roztrzepanym widelcem. Następnie pokrywam wierzch ciasta częścią kruszonki, na niej układam pokrojony rabarbar. Posypuję go warstwą pozostałej kruszonki. Piekę 40 minut w temp. 180°C.
<strong>Monika Gorowa ze Świebodzina</strong>Źródło: Kobieta i życie