Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowiec rabarbarowy z rozetkami"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23695
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23695
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Składniki
Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Zalej sokiem wiśniowym. Dodaj 15 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do rabarbaru. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje, odstaw do przestudzenia.
Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Masło stop. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 5 dag cukru, oraz drugi cukier waniliowy. Rozbij 2 jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki z cukrem. Wlej mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj masło. Naczynie z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Blachę 32 x 39 cm posmaruj tłuszczem. Spód wylep ciastem drożdżowym. Rozsmaruj na nim masę rabarbarową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 35 minut.
Wszystkie białka (w sumie 4) ubij ze szczyptą soli, sokiem z cytryny i resztą cukru. Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij na placek rozetki i piecz ciasto jeszcze 2- 3 minuty.
ok. 90 minut. 1 porcja zawiera 440 kcalŹródło: Tina