Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z soczystymi owocami i pyszną kruszonką z mąki kokosowej.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do letniego mleka z masłem dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy. Zagniatamy z resztą składników na ciasto. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ścierką bawełnianą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy do tortownicy 26cm. Śliwki dzielimy na ćwiartki i układamy na cieście lekko wciskając. Robimy kruszonkę: Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką i cukrem, do uzyskania jednolitej masy. Urywamy kawałki kruszonki i wysypujemy na ciasto. Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (do suchego patyczka). Kruszonka z mąki kokosowej jest dużo bardziej sypka niż z mąki pszennej, ale smakuje wspaniale! Ciasto jest pyszne samo, a jeszcze pyszniejsze posmarowane masłem.