Drożdżowe zawijaski

Drożdżowe zawijaski
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: minnie
Pyszne drożdżowe bułeczki z powidłami i kruszonką. Przepis znaleziony w "Poradniku Domowym".

Składniki

  • paczuszka suchych drożdży
  • 350 g mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • słoik powideł (u mnie śliwkowe)
  • dodatkowo:
  • mleko do smarowania
  • kruszonka

Przygotowanie

  1. Zagrzej mleko (powinno być ciepłe) dodaj drożdże i zamieszaj, odstaw na 10 min. Mąkę, cukier, szczyptę soli i masło posiekaj razem (ja to wszystko wymieszałam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego), dodaj jajko i rozczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia (u mnie trwało to ok. 2 godzin).

    Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt i posmaruj powidłami, zroluj wzdłuż krótszego boku. Pokrój roladę na "plasterki" (u mnie wyszło ich 13) i każdy skręć delikatnie. Następnie posmaruj mlekiem i posyp kruszonką (przepis na kruszonkę "podkradłam" Obserwatorowi: 30 g mąki, 20 g masła, 30 g cukru pudru). Piecz w 180 stopniach (góra-dół) ok. 15 min, wyjmij i studź na kratce. Smacznego.




    [Ponieważ nie potrzebowałam wszystkich bułeczek, zamroziłam je, teraz wystarczy na chwilę wyjąć bułeczkę wsadzić do lodówki (ok. 3 godziny, ale wydaje mi się ta czynność zbyteczna i że można od razu piec w piekarniku) i w piekarniku upiec tak samo jak świeże. W smaku i swojej miękkości nic nie tracą].

Komentarze do przepisu (2)

Futka 21 października 2014
Świetne i przepyszne są te Twoje zawijaski :)
minnie 21 października 2014
Dzięki :)
Składniki
  • paczuszka suchych drożdży
  • 350 g mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • słoik powideł (u mnie śliwkowe)
  • dodatkowo:
  • mleko do smarowania
  • kruszonka
Składniki