Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżowe bułeczki z powidłami i kruszonką. Przepis znaleziony w "Poradniku Domowym".
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 318
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 88
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5094
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32698
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 356
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 270
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 318
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 88
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5094
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32698
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 356
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 270
Składniki
Zagrzej mleko (powinno być ciepłe) dodaj drożdże i zamieszaj, odstaw na 10 min. Mąkę, cukier, szczyptę soli i masło posiekaj razem (ja to wszystko wymieszałam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego), dodaj jajko i rozczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia (u mnie trwało to ok. 2 godzin). Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt i posmaruj powidłami, zroluj wzdłuż krótszego boku. Pokrój roladę na "plasterki" (u mnie wyszło ich 13) i każdy skręć delikatnie. Następnie posmaruj mlekiem i posyp kruszonką (przepis na kruszonkę "podkradłam" Obserwatorowi: 30 g mąki, 20 g masła, 30 g cukru pudru). Piecz w 180 stopniach (góra-dół) ok. 15 min, wyjmij i studź na kratce. Smacznego. [Ponieważ nie potrzebowałam wszystkich bułeczek, zamroziłam je, teraz wystarczy na chwilę wyjąć bułeczkę wsadzić do lodówki (ok. 3 godziny, ale wydaje mi się ta czynność zbyteczna i że można od razu piec w piekarniku) i w piekarniku upiec tak samo jak świeże. W smaku i swojej miękkości nic nie tracą].