Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ślimaki poukładałam piętrowo. Pieczona w największej tortownicy, wyszła wysoka i okazała. W dodatku smaczna :)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 501
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1350
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 84
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 367
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 501
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1350
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 84
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 367
Składniki
Masło należy roztopić. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiać. Do mleka wykruszyć drożdże, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką. Po tym czasie wlać wyrośnięty zaczyn do mąki i wbić jaja. Mieszać a następnie zagnieść ciasto. Pod koniec wlać masło. Wygniatać jeszcze ok 5 minut. Umieścić w plastykowej misce, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie zagniatamy ponownie ok. dwóch minut. Wałkujemy na duży prostokąt, który smarujemy masłem orzechowym. Zwijamy od strony dłuższego boku. Kroimy plastry o szer. 3 do 4 cm. Moja tortownica okazała się zbyt mała i kładłam jeden na drugim. Wkładamy do lekko podgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut, od momentu gdy moc grzania osiągnie 160*, grzanie nastawiamy tylko od dołu.