Drożdżowe serduszka

Drożdżowe serduszka
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Drożdżowe serduszka zamiast tradycyjnych pączków. Idealne na Walentynki i karnawał.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 42 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 500 g mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia
  • cukier
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyć do letniego mleka i wsypać łyżkę cukru. Nakryć ściereczką i zostawić na 10 minut, aż drożdże ruszą.

  2. Masło rozpuscić w garnuszku i zostawić do ostygnięcia, nie może być za gorące.
    Do rozczynu wsypać mąkę i żółtka. Posypać solą po żółtkach. Dolać rum i rozpuszczone i ostudzone masło i wszystko bardzo dobrze wymieszać. Uformować kule z ciasta, nakryć miskę ściereczką i odstawić w cieple miejsce, żeby ciasto wyrosło.

  3. Ciasto jeszcze raz pognieść i rozwałkować na 2 cm. Wycinać foremką 8- 10 cm serduszka. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut do wyrośniecia. Ewentualnie naciąć nożem, żeby zachować kształt serca. Tłuszcz rozgrzać do 175 stopni.

  4. Serduszka smażyć porcjami i wykładać na papierowy recznik. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Gorące serduszka natychmiast obtaczać w cukrze z obu stron.

Komentarze do przepisu (10)

fafiatko 14 lutego
Idealne na karnawał i walentynki!
babcitereskiciasta 14 lutego
Śliczne serca od serca.:)
Docherro 16 lutego
Śliczne maluszki i smaczne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 ml mleka
  • 42 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 500 g mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia
  • cukier
  • cukier waniliowy
Składniki