Drożdzowe rogaliki z serem

Drożdzowe rogaliki z serem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mooniaa
Pulchne, delikatne. Smakują jak u babci.

Składniki

  • świeże drożdze, 50 g
  • 3 żółtka
  • 3 białka, do smarowania rogali
  • rozpuszczone masło, 50 dag
  • cukier puder, 150 g
  • cukier waniliowy, 2 łyżeczki
  • ciepłe mleko, 120 ml
  • biały twaróg, 150g
  • serek waniliowy, 150g
  • maka pszenna typ 450, około 400g

Przygotowanie

  1. Ucieramy żółtka z cukrem.

  2. W międzyczasie do drożdży dodajemy łyżkę cukru i ucieramy je. Gdy zrobią się płynne dodajemy ciepłe mleko i czekamy około 10 minut aż zaczną rosnąć. Należy pamiętać, że aby ciasto drożdżowe się udało drożdże muszą 'rosnąć' 3 razy.

  3. Do utartych żółtek dodajemy zaczyn z drożdży i płynne, ostudzone masło. Na końcu dodajemy mąkę i wyrabiamy ręką przez około 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i nie kleiło się do ręki.

  4. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (po raz drugi) na około 1-2 godzin.

  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy nożem tak jak na pizze (czyli 8 trójkątów). Na najszerszy brzeg kładziemy nadzienie z serka twarogowego wymieszanego z serkiem waniliowym (około łyżki). Nie za dużo bo rogale się nie skleją. Zawijamy rogale sklejając je na brzegach białkiem. Wierzch smarujemy białkiem (można posypać kruszonymi migdałami).

  6. Tak samo przygotowujemy druga część ciasta. Rogale wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem zachowując odstępy aby w czasie rośnięcia rogalików nie skleiły się one ze sobą. Przed pieczeniem powinny po raz trzeci urosnąć przez około 15 minut.

  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C (funkcja góra dół) przez max. 20 minut (aż się zrumienią). Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

Andrasza 06 października 2012
Brak gramatury mąki. Ma być na oko? Warto sprawdzać przepisy podczas wrzucania ich do neta, bo potem wychodzą... Czytaj całość »
Brak gramatury mąki. Ma być na oko? Warto sprawdzać przepisy podczas wrzucania ich do neta, bo potem wychodzą dziwne rzeczy.
Andrasza 06 października 2012
A mąki ile ma być. Na oko? Warto by sprawdzać przepisy wrzucając je do neta.
irma 24 stycznia 2013
Wspaniałe i apetyczne. Zrobię na Tłusty Czwartek
Składniki
  • świeże drożdze, 50 g
  • 3 żółtka
  • 3 białka, do smarowania rogali
  • rozpuszczone masło, 50 dag
  • cukier puder, 150 g
  • cukier waniliowy, 2 łyżeczki
  • ciepłe mleko, 120 ml
  • biały twaróg, 150g
  • serek waniliowy, 150g
  • maka pszenna typ 450, około 400g
Składniki