drożdżowe rogaliki z ciasta topionego z czekoladą i orzechami

drożdżowe rogaliki z ciasta topionego z czekoladą i orzechami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
leciutkie, pulchne rogaliki-najlepsze

Składniki

  • CIASTO -750g mąki pszennej tortowej -250g masła lub margaryny
  • -100g cukru -200ml mleka
  • -80g drożdży świeżych -2 jajka -cukier waniliowy
  • NADZIENIE -200g czekolady mlecznej -120g orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 100g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki.
    Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
    Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki (przesiewamy) oraz rozbełtane jajka,cukier waniliowy i rozpuszczone i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto-chwilkę wyrabiamy tak by było gładkie i błyszczące.

  2. Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy je do miski napełnionej zimną wodą.
    Ciasto zostawiamy w wodzie do momentu aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie.

  3. NADZIENIE

    Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną, dodajemy do niej zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.

  4. Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiamy podsypując mąką.

    Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy trochę nadzienia i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni-to ciasto jest niesamowicie leciutkie i rogaliki pieką się bardzo szybko.

  5. I gotowe :)
    Rogalików z tych proporcji wychodzi bardzo dużo, są pyszne, mięciutkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (4)

bozka44 21 września 2018
Rogaliczki na pewno przepyszne! Ciast nie jadam, jednak przepis zapisuje na wypadek odwiedzin wnuczkow :-) mysle, ze... Czytaj całość »
Rogaliczki na pewno przepyszne! Ciast nie jadam, jednak przepis zapisuje na wypadek odwiedzin wnuczkow :-) mysle, ze sprawdza sie takze z powidlami sliwkowymi.
SlodkoSlodka83 23 września 2018
Pyszne,rogaliki jak malowane :-)
babcitereskiciasta 23 września 2018
Wspaniałe i pyszne, takie bym zjadła.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO -750g mąki pszennej tortowej -250g masła lub margaryny
  • -100g cukru -200ml mleka
  • -80g drożdży świeżych -2 jajka -cukier waniliowy
  • NADZIENIE -200g czekolady mlecznej -120g orzechów włoskich
Składniki