drożdżowe rogaliki

drożdżowe rogaliki
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: xagness
Pyszne drożdżowe rogaliki :) Przepis znaleziony w internecie :)

Składniki

  • mąka, 1/2 kg
  • drożdże, 5 dag
  • mleko, 150ml
  • margaryna, 10 dag
  • jajka, 2 szt
  • szczypta soli i cukru, .
  • gotowa masa kajmakowa w puszce (u mnie orzechowa) lub inne nadzienie

Przygotowanie

  1. Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto, tak aby odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy masę kajmakową lub inną przez nas wybraną. Zwijamy i kładziemy na blaszce wysmarowanej margaryną. Zostawiamy na trochę aby podrosły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15min (trzeba sprawdzać czy nie są gotowe wcześniej bo to wszystko zależy od piekarnika).

Komentarze do przepisu (3)

beata762 26 września 2012
Fajny przepisaale rogaliki wychodzą mało słodkie,proponuję dodać więcej cukru:)
wika07 18 maja 2014
Ciasto super rogaliki zrobiłam z budyniem POLECAM !!!
AroundMyHeart 06 listopada 2015
Około ile sztuk wychodzi z tych proporcji? Rozumiem że zależy od wielkości no ale tak średnio:))
Składniki
  • mąka, 1/2 kg
  • drożdże, 5 dag
  • mleko, 150ml
  • margaryna, 10 dag
  • jajka, 2 szt
  • szczypta soli i cukru, .
  • gotowa masa kajmakowa w puszce (u mnie orzechowa) lub inne nadzienie
Składniki