Drożdzowe racuszki

Drożdzowe racuszki
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bountygabi
Palce lizać i bardzo proste racuszki. Wychodzi około 25 z tego przepisu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdze rozdrobnić i wraz z cukrem rozmieszać w lekko ciepłym mleku. Przesiać mąkę, jajka rozbić lekko widelcem.

  2. Przelać masę drożdzową do mąki, dodać jaja i wymieszać dokładnie drewnianą łychą lub ręką (żeby ciasto odchodziło od ręki i pojawiły się pęcherzyki powietrza), odstawić na 20 minut o wyrośnięcia pod szmatką w ciepłym miejscu.

  3. Jak urośnie, nakładać na tłuszcz, ale uwaga - ogień na pół gwizdka, bo wówczas racuchy będą surowe w środku. Olej też nie za głęboki, na "oko".

Komentarze do przepisu (9)

irma 03 grudnia 2009
Racuszki wyglądają pysznie, ale 25dkg drożdży to nie za dużo? Może chodziło o 2,5 dkg?
mamakacperka4 04 grudnia 2009
Właśnie chyba pomyłka jakaś... z tymi drozdzami...
halinka512 04 grudnia 2009
też mi się wydaje że drożdży to chyba 25 gram miało być
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki