Drożdżowe racuchy z bananami

Drożdżowe racuchy z bananami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: oldfork
.

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 dag mąki
  • mleko (ok. 2 szklanki)
  • 5-6 bananów
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Do niewielkiej miseczki kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki podgrzanego mleka (uwaga: mleko nie może być gorące tylko ciepłe). Odstawiamy na 15-20 min aż drożdże zaczną pracować.
    Do dużej misy (garnka) wsypujemy mąkę, przelewamy gotowy zaczyn dżdżowy i miesząc uzupełniamy mlekiem. Ma nam powstać gęste ciasto.
    Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min pozwalając żeby ciasto wyrosło (kilkukrotnie zwiększy swoją objętość).
    Do ciasta dodajemy pokrojone, obrane banany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
    Smażymy w głębokim rozgrzanym ojeju aż staną się rumiane. Odsączamy i studzimy na papierowym ręczniku a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 03 stycznia 2016
Świetne i bardzo smakowite racuszki :)
Składniki
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 dag mąki
  • mleko (ok. 2 szklanki)
  • 5-6 bananów
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Składniki