Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam na pyszne drożdżówki z powidłami w kształcie kopert :) Są idealne do popołudniowej kawy, czy dla dzieci jako drugie śniadanie. Bułeczek wychodzi dużo, są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Zapraszam
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 211
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 750
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 232
Polecam.
Odsłon: 267
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 211
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 750
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 232
Polecam.
Odsłon: 267
Składniki
Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy,odstawiamy na 10 minut aby rozczyn podrósł.
Następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy, przesianą mąkę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę-nie może być gorące. I wyrabiamy ciasto. Jak się bardzo klei to należy dodać trochę mąki,nie za dużo,by bułeczki nie wyszły twarde. Ciasto wyrabiamy około 5-7 minut dobrze je napowietrzając. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie urywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy na spory placek, kroimy na kwadraty, na każdy kwadrat dajemy trochę nadzienia
i sklejamy naprzemienne boki tak by wyszło coś na kształt koperty.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni :)