Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Drożdżowe bułeczki z truskawkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Dzisiaj z miłości do truskawek...drożdżowe bułeczki z truskawką w roli głównej;)

Składniki

  • 40 g drożdży,
  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru, 1 jajko,
  • szczypta soli, 50 g masła,
  • 400 g twarożku, 1 cytryna,
  • cukier waniliowy, 16 truskawek bez szypułek, cukier puder do posypania,

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wsypujemy pokruszone drożdże. Wlewamy trochę mleka i mieszamy z odrobiną mąki.. Odstawiamy na 10 minut. Reszt ę mleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 16 kawałków. każdy kawałek spłaszczamy, dajemy na środek trochę twarożku i truskawkę. Następnie formujemy bułeczkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.

Składniki
  • 40 g drożdży,
  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru, 1 jajko,
  • szczypta soli, 50 g masła,
  • 400 g twarożku, 1 cytryna,
  • cukier waniliowy, 16 truskawek bez szypułek, cukier puder do posypania,
Składniki