Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie bułeczki nie są trudne w wykonaniu. Z sezonowymi jeżynami smakują najlepiej.
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1826
Polecam.
Odsłon: 5639
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1826
Polecam.
Odsłon: 5639
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.
Bułeczki: Ciasto wałkujemy. Za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wycinamy kółka. Na jedno kółko dajemy niecałą łyżeczkę nadzienia. Przykrywamy drugim i zlepiamy boki. Jajko roztrzepujemy. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch bułeczki i posypujemy cukrem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.