Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ilovebakepl
Drożdżowe bułeczki z pysznym dodatkiem domowego budyniu, owoców oraz chrupiącej kruszonki - ilovebake.pl

Składniki

  • 250 g mąki tortowej 11 g drożdży suchych lub 22 g świeżych
  • 12 g miodu 1 małe jajko 125 ml mleka
  • 40 g masła lub margaryny 3 g soli
  • SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 125 ml mleka 2 żółtka
  • 20 g cukru 10 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki ekstraktu lub esencji waniliowej
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 50 g mąki tortowej 25 g masła lub margaryny
  • 25 g cukru szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • DODATKOWO: 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w ósemki 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej żółtko wymieszane z 2 łyżkami wody

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy rozczyn ), miękkie masło oraz sól. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe ( nie gorące ) i łączymy z miodem oraz lekko roztrzepanym jajkiem. Dodajemy do mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1-1,5 godz ).

    Rabarbar łączymy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy, aż puści sok.

    Żółtka na krem budyniowy ucieramy razem z cukrem oraz przesianą mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy razem z ekstraktem, następnie zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając stopniowo dodajemy do masy z żółtek. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy, aż powstaną grudki. Do wykonania możemy również użyć malaksera. Przechowujemy w lodówce do momentu użycia.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy w dosyć sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia. Szklanką o szerokości ok. 7 cm wykonujemy wgłębienia w każdej bułeczce. Ciasto w miejscu wgłębienia powinno być dosyć cienkie. Wnętrze oprószamy bułką tartą, nakładamy po około łyżce kremu budyniowego, a na to odsączony z soku rabarbar, truskawki i przykrywamy kruszonkę. Brzegi bułeczek lekko smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia.

http://ilovebake.pl/2014/05/12/drozdzowe-buleczki-z-truskawkami-i-rabarbarem-przepis/

Komentarze do przepisu (2)

rremembermee 13 maja 2014
przepięknie wyszły:)
Maudie 13 maja 2014
Pyszne cudeńka:))
Składniki
  • 250 g mąki tortowej 11 g drożdży suchych lub 22 g świeżych
  • 12 g miodu 1 małe jajko 125 ml mleka
  • 40 g masła lub margaryny 3 g soli
  • SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 125 ml mleka 2 żółtka
  • 20 g cukru 10 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki ekstraktu lub esencji waniliowej
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 50 g mąki tortowej 25 g masła lub margaryny
  • 25 g cukru szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • DODATKOWO: 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w ósemki 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej żółtko wymieszane z 2 łyżkami wody
Składniki