Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką to świetny pomysł na kolację.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 20 dag drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 8 łyżek oleju.
  • 850 g masy makowej,
  • Kruszonka
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru brązowego.

Przygotowanie

  1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce.

    Mąkę przesiewamy.
    Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
    Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Ciasto dzielimy na 2 części, następnie wałkujemy cienko na prostokąty.
    Wykładamy połowę masy makowej i zwijamy w rulon, to samo robimy z drugą częścią.
    Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
    Bułeczki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
    Posypujemy kruszonką.
    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

kucharka-amatorka 06 grudnia 2019
Mój mąż za nimi przepada.
szpileczkiibabeczkiblog 06 grudnia 2019
;)
Składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 20 dag drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 8 łyżek oleju.
  • 850 g masy makowej,
  • Kruszonka
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru brązowego.
Składniki