Drożdżowe bułeczki z budyniem i malinami

Drożdżowe bułeczki z budyniem i malinami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Drożdżowe bułeczki z budyniem i malinami znikają jeszcze ciepłe.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła.
  • Budyń;
  • 40g budyniu waniliowego,
  • 450 ml mleka,
  • 40 g cukru.
  • Dodatkowo;
  • około 250-300 g malin.

Przygotowanie

  1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłe mleko.
    Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
    Następnie dodajemy jajka i mąkę. Zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponowienie zagniatamy.
    Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

    Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu, używamy tylko 450ml mleka i cukier.

    Z ciasta rwiemy kawałki, formujemy kulki.

    Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kuleczki, spłaszczamy. Wykładamy po łyżce budyniu i układamy maliny.
    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 10 listopada 2020
Super:)
Składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła.
  • Budyń;
  • 40g budyniu waniliowego,
  • 450 ml mleka,
  • 40 g cukru.
  • Dodatkowo;
  • około 250-300 g malin.
Składniki