Drożdżowe bez wyrabiania

Drożdżowe bez wyrabiania
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Wieczorem przygotowujesz, wkładasz do lodówki a rano pieczesz.

Składniki

  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • Olejek waniliowy
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki + 2 szklanki mąki
  • Kruszkonka
  • 5 dkg margaryny
  • 5 dkg cukru
  • 10 dkg mąki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać pokruszone drożdże, posypać cukrem i cukrem waniliowym.
    Następnie dodawać warstwami: olej, olejek waniliowy, rozbełtane jajka, mleko i przesiana mąkę - 2 szklanki.
    Miskę przykryć folią spożywcza i wstawić na noc do lodówki.

  2. Wyjąc miskę z ciastem z lodówki i dodać 2 szklanki mąki. Całość dobrze wymieszać i wlać do formy.

  3. Na cieście można poukładać dowolne owoce.

  4. Z podanych składników zrobić kruszonkę - zmieszać składniki razem. Powinno być lekko wilgotne ciasto. Posypać ciasto.

  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C.
    Ciasto piec 45-60 minut (w zależności od rodzaju piekarnika).

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 25 lutego 2018
Fajna wersja dla zabieganych:))))
Składniki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • Olejek waniliowy
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki + 2 szklanki mąki
  • Kruszkonka
  • 5 dkg margaryny
  • 5 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
Składniki