Drożdżowe bez mleka dla leniwych

Drożdżowe bez mleka dla leniwych
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tweety_28
Pyszne, znika z prędkością światła, łatwe i niewymagające zagniatania ciasto drożdżowe ze śliwkami, idealne dla osób na diecie bezmlecznej i nie tylko ;)

Składniki

  • 300 gram mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 140 ml wody o temperaturze pokojowej
  • 120 ml oleju
  • 3 całe jaja
  • 50 gram drożdży
  • 70 dkg śliwek najlepiej węgierek

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy cukier, na który kruszymy drożdże. Następnie wykładamy na to roztrzepane jajka, wlewamy wodę i olej (dokładnie w tej kolejności). Jako ostatnią do miski wsypujemy mąkę.
    Tak ułożone warstwami składniki odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce.

  2. Gdy drożdże zaczną dobrze "pracować" mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę ( będzie dość płynna ).

  3. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia.
    Gdy masa ponownie "ruszy" układamy śliwki.

  4. Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym wcześniej do temperatury 180 st. przez około 50 minut.
    Po około 30 minutach proponuję przykryć ciasto papierem do pieczenia aby za bardzo się nie zrumieniło.

Komentarze do przepisu (1)

gochna55 10 października 2018
Trudno, przyznam się - jestem leniwa i wypróbuję ten przepis. Bardzo smakowity. :):)
Składniki
  • 300 gram mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 140 ml wody o temperaturze pokojowej
  • 120 ml oleju
  • 3 całe jaja
  • 50 gram drożdży
  • 70 dkg śliwek najlepiej węgierek
Składniki