Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowce z sosem ajerkoniakowym"
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5160
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5160
Składniki
Masło rozpuść, wolno podgrzewając, lekko je przestudź. Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozmie szaj z łyżeczką cukru oraz 100 ml mleka. Mieszankę wlej do miski z mąką, przemieszaj.
Jajka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dołóż do składników w misce. Wlej rozpuszczone masło oraz pozostałe mleko. Mieszaj, aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Miskę przykryj, odstaw na ok. 30 min, by ciasto wyrosło.
Truskawki opłucz i oczyść. Owoce pokrój w kostkę. Miętę opłucz, listki poodrywaj od gałązek i pokrój je w paseczki. Do owoców dodaj miód, pistacje miętę oraz sok i skórkę z cytryny, wymieszaj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj z ajerkoniakiem. Jeśli wolisz słodszy smak sosu, dodaj trochę cukru pudru.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką, tworząc racuszki. Smaż je na złoto z obu stron. Podawaj z owocami i sosem ajerkoniakowym.Źródło: Tina