Drożdżowa baba cioci Zosi

Przepis dnia 2018-01-14
Drożdżowa baba cioci Zosi
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Swojskie ciasto drożdżowe mojej cioci Zosi. Zawsze wychodzi, jest wyrośnięte, pulchne i PYSZNE.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • 1 żółtko + 1 całe jajko
  • drożdże 45 g
  • mleko 175-180 ml + 2-3 łyżki do smarowania ciasta
  • cukier 65 g
  • olej rzepakowy 60 ml
  • rodzynki 100 g + rum ( ew. zapach rumowy )
  • odrobina suchego maku + cukier puder ( do posypania )

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, gdy namiękną, odlewamy wodę dolewamy łyżkę rumu lub zapach rumowy.
    Drożdże posypujemy odrobiną cukru, rozcieramy, płynne dolewamy do przesianej mąki.
    Potem dodajemy roztrzepane jajka, letnie mleko, olej, namoczone rodzynki z rumem i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką lśniącą masę.
    Konsystencja ciasta powinna być dość lekka, ale zwarta.
    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Tortownicę 21-22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wypełniamy wyrośniętym ciastem. Po wierzchu nacinamy wzorki, smarujemy mlekiem i posypujemy lekko zmielonym makiem z cukrem pudrem.
    Pieczemy w 180 C 20 minut, potem w 160 C jeszcze około 20 minut.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 09 stycznia 2018
Ciocia to się zna, super ciacho :)
Skoro ma być swojsko, to ja biorę gruby kawałek z masłem i INKĄ xD
KORAL 09 stycznia 2018
Z Inką ta ja też :)
dragonik7 09 stycznia 2018
wooww.... ale baba :-) Cudnie wygląda
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 500 g
  • 1 żółtko + 1 całe jajko
  • drożdże 45 g
  • mleko 175-180 ml + 2-3 łyżki do smarowania ciasta
  • cukier 65 g
  • olej rzepakowy 60 ml
  • rodzynki 100 g + rum ( ew. zapach rumowy )
  • odrobina suchego maku + cukier puder ( do posypania )
Składniki