Donuty z opiekacza

Donuty z opiekacza
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Szybkie pączki z opiekacza, smakują wybornie.

Składniki

  • Mąka tortowa - 260 g
  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 150 g
  • Jajka kurze - 2 szt.
  • Szczypta soli
  • Olej - 5 łyżek
  • Mleko - 1 szklanka
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka - 100 g

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,. Jajka wybić ubić na puszysto z cukrem i szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo olej, mleko i produkty sypkie , mieszać do wyczerpania składników. Ciasto ma konsystencję gęściejszą od ciasta naleśnikowego.

  2. Opiekacz rozgrzać. Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym, wyciskać do pełna w otwory na donuty. Piec 6 - 8 minut, wystudzić na kratce.

  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zanurzać kolejno donuty.

Komentarze do przepisu (2)

smaker 30 lipca
Takie proste, a takie pyszne :)!
marianna1289 30 lipca
Takie szybkie słodkości które zrobi każdy , dziękuję
Składniki
  • Mąka tortowa - 260 g
  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 150 g
  • Jajka kurze - 2 szt.
  • Szczypta soli
  • Olej - 5 łyżek
  • Mleko - 1 szklanka
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka - 100 g
Składniki