Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową

Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Przepis wygrzebany w internecie. Tak jak szybko robi się wafelki tak szybko one znikają :)

Składniki

  • Masa mleczna:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • Masa orzechowa:
  • 100 g masła
  • 150 g nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g orzechów laskowych
  • Dodatkowo:
  • 3 wafle ok. 26 x 26 cm
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

  1. Masa mleczna:
    Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku i ostudzić.
    Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.

  2. Masa orzechowa:
    Orzechy laskowe posiekać i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku.
    Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać.

  3. Czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej.
    Pierwszy wafel posmarować masą orzechową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną i przykryć trzecim waflem. Obciążyć np.książką i włożyć do stężenia kremów do lodówki. Wafle od strony kremu mlecznego posmarować płynną czekoladą (nie zdążyłam bo zdążyły zniknąć :)). Po zastygnięciu czekolady pokroić na kwadraty. Najlepiej smakują po wyjęciu z lodówki, gdyż krem jest wtedy zwarty. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (16)

Ewaaa 27 stycznia 2014
pychotka :)
renka 27 stycznia 2014
Wafelek bombowy,pierwsza klasa -)
gogusia 28 stycznia 2014
wygląda super :)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Masa mleczna:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • Masa orzechowa:
  • 100 g masła
  • 150 g nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g orzechów laskowych
  • Dodatkowo:
  • 3 wafle ok. 26 x 26 cm
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
Składniki