Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Smaki dzieciństwa, dzisiaj idealne do kawki :)

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • Bułka tarta

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnię z łyżką cukru. Dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, podlewamy wodą, by jabłka nam się nie przypaliły i podsmażamy ok 20 min.

  2. Ciasto: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy posiekaną margarynę, cukier i żółtka. Wszystko zagniatamy i dzielimy na 2 części.

  3. Brytfankę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy pierwszą część, lekko posypujemy mąką i delikatnie rozciągamy ją na blaszce. Na górze układamy podsmażone jabłka, posypujemy lekko cynamonem. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i układamy kratkę.

  4. Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  5. Podajemy najlepiej na ciepło z bitą śmietaną.

  6. Smacznego :)

Składniki
  • 1 kg jabłek
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • Bułka tarta
Składniki