Domowe wafle:

Domowe wafle:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
W naszym domu muszą być obowiązkowo , bo to jedyny przysmak najmłodszych.

Składniki

  • 1 opakowanie dużych wafli (400 g)
  • 300 g masła (nie margaryny)
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki (o ulubionym smaku)
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Na wolnym ogniu roztopić masło z cukrem i śmietaną. Chwilę smażyć.
    Zestawić z ognia, wsypać "suche" galaretki i mieszać do rozpuszczenia.
    Dodać kakao . Jeszcze chwilę całość mieszać lub zmiksować.
    Kiedy masa zacznie gęstnieć- smarować wafle, mocno dociskając .
    Owinąć folią lub papierem do pieczenia i obciążyć deską na kilka godzin.
    Kroić dopiero na następny dzień.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 17 grudnia 2018
Pysznie wyglądają te wafelki.Wieki nie robiłam.:)
kasia882 19 grudnia 2018
takie zagoszczą u mnie w święta!
Składniki
  • 1 opakowanie dużych wafli (400 g)
  • 300 g masła (nie margaryny)
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki (o ulubionym smaku)
  • 2 łyżki kakao
Składniki