Domowe wafle

Domowe wafle
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Szaffranka
Nie ma to jak domowe słodkości :) Odkurzony przepis z dawnych lat - słodkie wspomnienie dzieciństwa.

Składniki

  • 1 opakowanie wafli suchych (5 arkuszy)
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka w proszku

Przygotowanie

  1. Margarynę, mleko i cukier zagotowujemy i studzimy. Dzielimy na dwie części. Do każdej dodajemy po jednej szklance mleka w proszku. Po czym do pierwszej wsypujemy trzy łyżki kakao, a do drugiej trzy dodatkowe łyżki mleka w proszku. Obie masy dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na przemian po waflu. Powinny powstać dwie warstwy jasne i dwie ciemne. Wafle dociskamy deską do krojenia i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu kroimy według upodobania.

Składniki
  • 1 opakowanie wafli suchych (5 arkuszy)
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka w proszku
Składniki