Domowe ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Niezbyt słodkie, łatwe do wykonania ciasto i bardzo smaczne ciasto. Ptasie mleczko z wierzchu jest polane bardzo przyjemną i rozpływającą się w ustach czekoladową polewą.

Składniki

  • Na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm.
  • Ciasto:
  • Mleko 1/2 szklanki
  • czekolada gorzka 60% kakao 50 g
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier 2/3 szklanki
  • Jogurt grecki 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy 1/4 szklanki
  • Mąka 1 szklanka
  • Kakao naturalne 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • Ptasie mleczko:
  • Śmietana 30% 500 ml (schłodzić)
  • Galaretka pomarańczowa 1 szt.
  • Polewa czekoladowa:
  • Czekolada gorzka 60% kakao 200 g
  • Masło 50 g
  • Śmietana 30% 90 ml
  • Miód naturalny 1 łyżeczka
  • Do odmierzania używam: łyżeczka - 5 ml, szklanka - 250 ml.

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
    Jajko utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier, ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Następnie dodać olej, jogurt i zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i ponownie zmiksować.
    Przesiać mąkę, proszek i sodę, połączyć z kakao, dodać do ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się składniki.
    Formę 33 cm x 23 cm x 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
    Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić.
    Na czekoladowe ciasto wyłożyć masę z ptasiego mleczka, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.
    Ciasto delikatnie polać wystudzoną polewą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny.

  2. Ptasie mleczko:

    Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić.
    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania należy uważać, aby nie przebić, bo się rozwarstwi. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Miksować krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się galaretki ze śmietaną.

  3. Polewa czekoladowa:

    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i włożyć do miski, którą postawić na garnku z wrzącą wodą (dno miski nie powinno dotykać lustra wody).
    Ciągle mieszając, doprowadzić do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Miskę zdjąć z garnka i mieszać polewę, aż całkowicie wystygnie.

Komentarze do przepisu (3)

smaker 01 września 2017
Gratulujemy! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów sierpnia :)
Szczegóły... Czytaj całość »
Gratulujemy! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów sierpnia :)
Szczegóły znajdziesz tutaj:https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-sierpnia,1899887,a,.html

Pozdrawiamy :)
Nemezja 01 września 2017
Miło mi, dziękuję :)
rosynka 01 września 2017
Bardzo fajny przepis - do ulubionych!
Składniki
  • Na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm.
  • Ciasto:
  • Mleko 1/2 szklanki
  • czekolada gorzka 60% kakao 50 g
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier 2/3 szklanki
  • Jogurt grecki 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy 1/4 szklanki
  • Mąka 1 szklanka
  • Kakao naturalne 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • Ptasie mleczko:
  • Śmietana 30% 500 ml (schłodzić)
  • Galaretka pomarańczowa 1 szt.
  • Polewa czekoladowa:
  • Czekolada gorzka 60% kakao 200 g
  • Masło 50 g
  • Śmietana 30% 90 ml
  • Miód naturalny 1 łyżeczka
  • Do odmierzania używam: łyżeczka - 5 ml, szklanka - 250 ml.
Składniki