Domowe pączki jak dawniej, pyszne i zawsze wychodzą-idealne na Tłusty czwartek

Domowe pączki jak dawniej, pyszne i zawsze wychodzą-idealne na Tłusty czwartek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
dziś zapraszam po przepis na wspaniałe domowe pączki z marmoladą różaną. Jest to stary domowy przepis, pączki z niego wychodzą wspaniałe, bardzo pyszne, pulchne i nie ma opcji by się nie udały. Gorąco zapraszam

Składniki

  • *z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków
  • CIASTO -1,3 kg mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania -500ml ciepłego mleka
  • -6 żółtek (można też dać 3 całe jajka i 3 żółtka) -100g świeżych drożdży -150g+2 łyżki cukru
  • -180g rozpuszczonego masła -1 łyżka cukru waniliowego -2 łyżki spirytusu lub octu
  • DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 500ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i dodajemy 300g mąki pszennej tortowej. Wszystko mieszamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.


    Następnie w misce ubijamy 6 żółtek (lub 3 całe jajka i 3 żółtka) z 150g cukru na jasny kogel mogel. Masło rozpuszczamy i studzimy.

    Do podrośniętej masy dodajemy ubite z cukrem żółtka, cukier waniliowy, spirytus i wszystko mieszamy. Następnie przesiewamy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Zagniatając dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto dość długo i dokładnie. Musi ono zostać bardzo dobrze wyrobione i napowietrzone. Powinno odchodzić od ręki. Jak ciasto będzie wyrobione i dobrze napowietrzone na pączkach pojawią się obrączki :)

    Zagniecione ciasto dajemy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczka i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy pięścią i chwilę zagniatamy.


    Odkładamy jeszcze na 15 minut i przechodzimy do robienia pączków.
    ****staramy się nie podsypywać mąką ciasta, ponieważ dzieli olejowi, którym była posmarowana miska ono się nie klei, a mąka podczas smażenia mogłaby się przypalać


    Urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, na środek dajemy marmoladę różaną (najlepsza jest twarda) i zaklejamy. Na koniec nadajemy pączkowi okrągły kształt rękami.


    Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy również ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.

  2. Do garnka wlewamy olej (można też smażyć na smalcu)
    podgrzewamy.

    Jeśli wrzucimy pączka i olej lekko bulgocze znaczy to, ze temperatura jest ok. Pączki powinniśmy smażyć na małym ogniu. Obracać je by się usmażyły z każdej strony. Można sprawdzić patyczkiem czy nie są w środku surowe.

    Paczki muszą się smażyć powoli, podczas smażenia trzeba je obracać. Powinny mieć ładny złocisto-brązowy kolor.Usmażone pączki dajemy na ręcznik papierowy

  3. i potem posypujemy cukrem pudrem.

    I gotowe.

    Pączki z tego przepisu wychodzą na prawdę bardzo pyszne, puszyste, długo zachowują świeżość. Smakują jak za dawnych lat.

Komentarze do przepisu (2)

szpileczkiibabeczkiblog 05 lutego 2020
Pięknie się udały ;)
smaki-katriny 06 lutego 2020
zawsze się udają :)
Składniki
  • *z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków
  • CIASTO -1,3 kg mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania -500ml ciepłego mleka
  • -6 żółtek (można też dać 3 całe jajka i 3 żółtka) -100g świeżych drożdży -150g+2 łyżki cukru
  • -180g rozpuszczonego masła -1 łyżka cukru waniliowego -2 łyżki spirytusu lub octu
  • DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia
Składniki