Domowe pączki

Domowe pączki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Domowe pączki mojej mamy są najlepsze.

Składniki

  • mąka 3 szklanki
  • Mleko 1 szklanka
  • Drożdże 3 dag
  • Masło 10 dag
  • Cukier 1/3 szklanki
  • żółtko jaja kurzego 6 szt
  • Spirytus 1 łyżka
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • galaretka owocowa 1 opakowanie
  • Marmolada

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami utartymi z jedną łyżką cukru. Wsypać dwie łyżki mąki, raz jeszcze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru, solą i masłem.

  2. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn , utarte żółtka, spirytus i zagnieść ręką ciasto i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie ugotować galaretkę w jednej szklance wody.

  3. Gdy ciasto podwoi objętość, urywać po kawałku i płaszcząc dłonią nakładać marmoladę i formować pączki.

  4. Układać na stolnicy wysypanej mąką, spojeniem do dołu, przykryć ściereczka i poczekać aż trochę podrosną.

  5. W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec, wkładać pączki i smażyć do zrumienienia. Układać na ręczniku papierowym, następnie po odsączeniu pączki ostudzić i polać tężejącą galaretką.

Składniki
  • mąka 3 szklanki
  • Mleko 1 szklanka
  • Drożdże 3 dag
  • Masło 10 dag
  • Cukier 1/3 szklanki
  • żółtko jaja kurzego 6 szt
  • Spirytus 1 łyżka
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • galaretka owocowa 1 opakowanie
  • Marmolada
Składniki