Domowe lody waniliowe bez maszyny

Przepis dnia 2018-08-15
Domowe lody waniliowe bez maszyny
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na tradycyjne lody, takie jakie mogliśmy zajadać w PRLu, gdy nie znano żadnych proszków, zagęstników i emulgatorów. Lody na bazie żółtek, mleka i śmietanki - cud miód, który jest dostępny teraz dla nas w domu i nie musimy używać żadnej maszyny. Serdecznie polecam :-) Z podanych proporcji wychodzi ok. 1 litr lodów.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 6 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zagotowania mleka ze śmietanką i cukrem z prawdziwą wanilią. Po zagotowaniu studzimy.
    Żółtka wraz cukrem miksujemy do białości.
    Następnie na najwolniejszych obrotach partiami dolewamy wystudzone mleko ze śmietanką i cukrem z prawdziwą wanilią.
    Gdy wszystko się już zmiksuje, wtedy przelewamy do garnka.
    Ostrożnie podgrzewamy przez 10-15 minut uważając by nie zagotować.
    Następnie znów studzimy.
    Wystudzoną masę przelewamy do plastikowego pojemnika i chowamy do zamrażalnika na 2 godziny.
    Następnie wyjmujemy i mieszamy i znów chowamy do zamrażalnika na półtorej godziny.
    Wyjmujemy i znów mieszamy i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
    I tak jeszcze raz a następnie chowamy do zamrażalnika na całą noc.
    Na następny dzień, nim zaczniemy nakładać gałki lodów - warto trochę wcześniej wyjąć pojemnik, by lody trochę odtajały.
    Są przepyszne. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (8)

nats9511 10 sierpnia 2018
Chwileczkę... Bez maszyny? A mikser to gips? Wrócmy zatem konsekwentnie do niezapomnianych czasów PRLu i róbmy... Czytaj całość »
Chwileczkę... Bez maszyny? A mikser to gips? Wrócmy zatem konsekwentnie do niezapomnianych czasów PRLu i róbmy wszystko ręcznie, jak wtedy...
SlodkoSlodka83 10 sierpnia 2018
Super
basiliana 10 sierpnia 2018
Wyglądają na pyszne. Nie próbowałam robić takich lodów z mlekiem, do tej pory używałam śmietany, żółtek... Czytaj całość »
Wyglądają na pyszne. Nie próbowałam robić takich lodów z mlekiem, do tej pory używałam śmietany, żółtek i białek. Chętnie wypróbuję Twój przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 6 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
Składniki