Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: pasjonata
Najlepsze lody waniliowe.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 100 ml śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. Mleko przelać do garnka, dodać 50g cukru, ziarenka wanilii i zagotować. Do mleka można wrzucić pustą laskę wanilii.

  2. W drugim garnku ubić żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.

  3. Gotujące się mleko przelać do masy jajecznej i postawić na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewać ok. 3 minuty. Nie doprowadzać do wrzenia ponieważ krem się zważy.


    Pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu wyjąć laskę wanilii.

  4. Zimny krem zmiksować ze śmietaną kremówką.

    Jeżeli mamy maszynę do lodów to przelewamy krem i postępujemy wg instrukcji.

    Jeżeli maszyny nie mamy to przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co jakiś czas wyciągnąć lody i zmiksować mikserem aby rozbić kryształki lodów.

    Smacznego.

Składniki
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 100 ml śmietany kremówki
Składniki