Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe

Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Tym razem lody kokosowe, straciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne!

Składniki

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 5 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g wiórek kokosowych
  • pół szklanki jeżyn

Przygotowanie

  1. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła.

  2. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej przetarte jeżyny. Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

renka40 13 listopada 2013
troszkę nie sezon na lody, ale wyglądają bardzo smacznie. Zabieram do książki i czekam na lato:)
dagita 13 listopada 2013
Fakt, lato już się skończyło (podobno zimą jedzenie lodów jest mniej szkodliwe dla gardła bo nie ma takiej... Czytaj całość »
Fakt, lato już się skończyło (podobno zimą jedzenie lodów jest mniej szkodliwe dla gardła bo nie ma takiej różnicy temperatur), ale szkoda mi było wyrzucić białka z jajek więc lody to był uboczny efekt pieczenia ciasta :)
Maudie 15 listopada 2013
Takim "ubocznym" efektom pieczenia mówię zdecydowane TAK:)A z jedzeniem lodów zimą masz dagitko rację:)
Składniki
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 5 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g wiórek kokosowych
  • pół szklanki jeżyn
Składniki