Domowe lody czekoladowe

Domowe lody czekoladowe
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Monika13
Prawdziwe lody jak z lodziarni. Pyszne i orzeźwiające w smaku. Idealny letni deser. Uwielbiam połączenie mięty i czekolady i mam nadzieje, że Wam też te lody posmakują.

Składniki

  • 250 ML PEŁNOTŁUSTEGO MLEKA
  • 500 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI 30 %
  • OKOŁO 50 G MIĘTY
  • 5 ŻÓŁTEK
  • SZCZYPTA SOLI
  • 200 G CZEKOLADY MLECZNEJ
  • 1/3 SZKLANKI CUKRU

Przygotowanie

  1. W GARNKU ZAGOTOWAĆ MLEKO I ŚMIETANĘ Z DODATKIEM SZCZYPTY SOLI.

    LISTKI MIĘTY ODDZIELIĆ OD ŁODYŻEK I DROBNO POSIEKAĆ.



    KIEDY MLEKO SIĘ ZAGOTUJE, ZDJĄĆ JE Z ZGRZANIA I DODAĆ DO NIEGO POSIEKANA MIĘTE. MLEKO ODSTAWIĆ DO PRZESTUDZENIA. W TYM CZASIE MIĘTA POWINNA ODDAĆ MLEKU WIĘKSZOŚĆ SMAKU.

    KIEDY MLEKO PRZESTYGNIE PRZECEDZIĆ JE PRZEZ SITKO. MIĘTA NIE BĘDZIE JUŻ POTRZEBNA.

  2. MLEKO PONOWNIE ZAGOTOWAĆ. PO ZAGOTOWANIU ZDJĄĆ Z GRZANIA I ROZPUŚCIĆ W NIM DROBNO POKROJONA CZEKOLADĘ.



    W MISCE, MIKSEREM UTRZEĆ ŻÓŁTKA Z CUKREM NA PUCH. DO UTARTYCH WLAĆ CZEKOLADOWE MLEKO, CAŁY CZAS MIESZAJĄC.

    MISKĘ Z MASA USTAWIĆ NA GARNKU Z GOTUJĄCĄ SIĘ WODA I NA PARZE PODGRZEWAĆ AŻ MASA ZACZNIE GĘSTNIEĆ. MASĘ NALEŻY CAŁY CZAS MIESZAĆ.

    .

  3. KIEDY MASA ZACZNIE GĘSTNIEĆ, ZDJĄĆ JA Z GARNKA I WYSTUDZIC W CHŁODNYM MIEJSCU. MOŻNA RÓWNIEŻ UŻYĆ MASZYNKI DO LODÓW.

    KIEDY MASA NA LODY BĘDZIE JUŻ ZIMNA, PRZELAĆ JĄ DO POJEMNIKA NADAJĄCEGO SIĘ DO MROŻENIA. PRZYKRYĆ I MROZIĆ KILKA GODZIN W ZAMRAŻARCE. NAJLEPIEJ CALA NOC

    SMACZNEGO!

Składniki
  • 250 ML PEŁNOTŁUSTEGO MLEKA
  • 500 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI 30 %
  • OKOŁO 50 G MIĘTY
  • 5 ŻÓŁTEK
  • SZCZYPTA SOLI
  • 200 G CZEKOLADY MLECZNEJ
  • 1/3 SZKLANKI CUKRU
Składniki